Archive for the ‘Bakning’ Category

Enkla vaniljkakor

fredag, januari 28th, 2011

Jättegoda och jätteenkla att göra!

Ugn 175 grader
32 stycken

250 g rumsvarmt smör
3 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
ca 1 dl strösocker till garnering

Enkla vaniljkakor

Vispa ihop smör, vaniljsocker och vetemjöl med elvisp tills det blir en smulig deg (eller knåda ihop med händerna). Tryck ihop degen med händerna och platta till den. Lägg på en tallrik och stoppa in i kylen ca 20 minuter.

Dela degen i två delar och sedan vardera del i 16 bitar. Forma alla bitar till runda kakor, exakt 9 mm tjocka ;) , och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen 13 minuter. De ska inte få färg. Strö rikligt med strösocker över kakorna direkt när du tagit ut dem ur ugnen. Flytta bakplåtspappret med kakorna på från plåten och låt dem svalna. Häll bort överflödigt socker.

Pepparkaksmuffins med blåbärsglasyr

lördag, januari 22nd, 2011

Ugn 225 grader
20 stycken

100 g smör, rumsvarmt
2½ dl farinsocker
2 ägg
1½ dl gräddfil eller filmjölk
3 dl vetemjöl
1 msk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat

Glasyr:
2 dl philadelphiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
25 g smör, rumsvarmt
1 dl blåbär, färska eller tinade och ordentligt avrunna

Vispa smör och farinsocker poröst med elvisp. Vispa ner ett ägg i taget och sedan gräddfil/filmjölk. Blanda kryddor och bikarbonat med mjölet och vispa ner detta i smeten. Fördela smeten i 20 muffinsformar på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Glasyr:
Blanda alla ingredienserna, förutom blåbären, och vispa med elvisp tills glasyren är slät. Vänd försiktigt ner blåbären och fördela glasyren på de avsvalnade muffinsarna.